idrottsfest
02.10.2024

Idrottsfesten 2025 - En hyllning till idrotten

Från gala till fest – nytt koncept 
Den uppdaterade inriktningen innebär en avslappnad atmosfär med buffé och livemusik, där det viktiga är att sätta idrotten och idrottarna i centrum. Det handlar inte bara om resultat, utan om det engagemang, ledarskap och den uthållighet som gör idrottsrörelsen möjlig. 

I linje med denna förändring har även priskategorierna förnyats. Priserna ska nu i högre grad lyfta fram utveckling snarare än enbart prestationer, och möjliggöra för alla föreningar att tävla på lika villkor. 

Nya priskategorier för 2025 
Fem huvudpriser kommer att delas ut under kvällen: 

  • Årets Idrottsprestation– Till den idrottare eller det lag som stått för den starkaste åländska idrottsprestationen under året. 

  • Årets Idrottsförening – För en förening som arbetar i enlighet med idrottsrörelsens värdegrund och strategiska mål. Priset är inte ett prestationspris.  

  • Årets Idrottsledare – För en ledare eller tränare som är ett föredöme och har förmågan att utveckla, engagera och entusiasmera sin förening/idrott. Pristagaren behöver inte vara tränare utan kan även vara en ledare på annat sätt. 

  • Årets Barn- och Ungdomsledare – För en ledare som genom glädje, entusiasm, gemenskap och personligt engagemang väckt barn och ungdomars lust och vilja att idrotta och genom detta får fler att hålla på längre. 

  • Årets Eldsjäl – Tilldelas en person eller flera personer som i det tysta gör stora insatser för sin förening eller idrott och som på det sättet bidrar till att skapa goda idrottsliga förutsättningar.

Nomineringar och röstning 
Från och med den 7 oktober kan allmänheten nominera kandidater till priserna via Ålands Idrotts hemsida. Nomineringen är öppen till och med 30 november.

Nyhet: Årets Idrottsögonblick 
I samarbete med Ålandstidningen lanseras också ett helt nytt pris, Årets Idrottsögonblick. Här får allmänheten skicka in bildbidrag som beskriver oförglömliga stunder inom åländsk idrott. Vinnaren av detta pris utses genom folkets röst och nominering samt röstning sker via Ålandstidningens plattform som öppnar den 15 oktober. 

Ålandstidningens bragdmedalj 
Vinnare av Ålandstidningens bragdmedalj kommer att presenteras i samband med idrottsfesten. 

Goda idrotts insatser uppmärksammas löpande 
Ålands Idrott kommer dessutom att premiera goda idrottsliga insatser löpande under året. Insatser som inte passar in i de ordinarie priskategorierna, men som ändå är värda att uppmärksammas, kommer att lyftas fram. Det kan handla om enastående prestationer, banbrytande genombrott eller handlingar som inspirerar andra och stärker idrottens värderingar. Tips om sådana insatser kan lämnas till Ålands Idrott per e-post.