Ansökam
19.09.2024

Info om PAF-ansökan för år 2025

Ansökningsdeadline 15 oktober för PAF-medel närmar sig med stormsteg.

De övergripande PAF-principerna för fördelning av stöd har reviderats och antagits av landskapsregeringen den 12 september. Dessa allmänna principer gäller även idrottens verksamhetsmedel. Revisionen handlar till stora delar om att förtydliga skrivningar som upplevts svårtolkade.

Det kommer att hållas två informationstillfällen om detta, tisdag den 24.9 kl. 18.00 och torsdag 26.9 kl 13.00, båda i Sälskär i lagtingshuset. Intresserade är välkomna, ingen förhandsanmälan behövs.  Sportchefen för Ålands Idrott kommer att finnas på plats tillsammans med övriga PAF-handläggare.

Förutom PAF-principerna styrs fördelningen av stöd till idrottsrörelsen av idrottens Ramar och principer för fördelning av stöd godkända av idrottstinget 9.4.2024 samt av det regelverk som Ålands Idrott:s styrelse fastställt. Regelverket uppdaterades den 16.09.2024 med utgångspunkt i de ramar och principer som idrottstinget godkände samt i de medlemsdialoger som hölls våren 2024 inför Idrottstinget.

Det viktigaste att veta:

  • Ni som har medlemsregister och närvarostatistik i Membra eller Suomisport behöver inte fylla i några medlemssiffror i ansökningsblanketten utan enbart kryssa i en ruta att ni har datan uppdaterad. Har ni inte medlemsregister i något av verktygen så behöver ni fylla i de siffror som efterfrågas i blanketten och är synliga om du inte kryssar i rutan.
     
  • Fastställda policydokument finns fortfarande som villkor för att erhålla stöd, men vi kommer inte att längre kräva in dem i samband med ansökan. Granskningen kommer att och göras av idrottskonsulenterna med jämna intervall, löpande under verkasamhetssåret.
     
  • Deadline för utvecklingsstöd (utbildning och projekt) dras ner från tre stycken till två. De två deadlinen för ansökan om utvecklingsstöd för projekt och utbildning är nu 15 oktober och 15 april. Regelverket för utvecklingsstöd har ändrat så att en förening endast kan beviljas stöd för ett utvecklingsprojekt under samma tidsperiod (gäller inte utbildning). Ansökan för utvecklingsstöd görs enligt fastställd mall. Per den 15 oktober 2024 finns 35 000 € att söka i utvecklingsstöd för utbildning och projekt. Enskilda utvecklingsprojekt har fått mellan 500 € - 7500 € i stöd.
     
  • Utvecklingsprojekt inom de av Ålands Idrotts förbundsstyrelse beslutade fokusområden prioriteras. För år 2025 är det beslutade fokusområdet som prioriteras för projekt: Fler längre. Förtydligat fler som börjar och/eller fortsätter längre i idrottsrörelsen i någon form (som aktiv, ledare eller funktionär). Utvecklingsstöd för projekt beviljas ej för löpande ordinarie verksamhet.
     

Behöver din förening hjälp med ansökan? Förutom nätverksfrukosten den 25 september kl. 8.00, dit ni kan anmäla er genom att skriva till info@alandsidrott.ax  kan ni boka in en enskild tid för när er förening kan komma till Idrottens Hus och få information eller hjälp av personalen på Ålands Idrott. Det spelar ingen roll om du gör ansökan 1sta gången eller 100 gången eller mer, alla är lika välkomna att boka en tid. Tidsbokning via denna länk https://doodle.com/meeting/participate/id/bo7JG3Lb. Vi lägger till tider vid behov och kan också gruppera till gemensamma tillfällen om vi ser behov för det. Har ni specifika frågor kring ansökan går det bra att mejla in dem till oss så att vi kan förbereda oss och så vet vi om det vore skäl att ta någon del gemensamt med flera föreningar.